,,Je mi jedno, co se stane s Ukrajinou.” Katastrofální zpráva z USA

03.04.2024 8:17 | Zprávy

Průzkum agentury Ipsos ukázal Ukrajincům znepokojivá americká čísla. Mezi voliči dnes opozičních republikánů prudce pokleslo odhodlání Ukrajinu podporovat. Mezi jasné zastánce pomoci Ukrajině patřila republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová. A v primárkách byla na hlavu poražena. Někteří republikáni při odmítání dál pomáhat Ukrajině argumentují Čínou. Mezitím Ukrajinci dál ukazují ruským agresorům zuby. V Tatarstánu. 1200 kilometrů od ukrajinské hranice.

,,Je mi jedno, co se stane s Ukrajinou.” Katastrofální zpráva z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem za Ukrajinu začal Den za Ukrajinu. Pochod skončil na Staroměstském náměstí, kde proběhlo shromáždění Společně za Ukrajinu

Server Kyiv Independent upozornil na čísla průzkumu, která odhalují znepokojivé trendy.

„Krátce po začátku války v plném rozsahu podpořilo 79 % amerických voličů zaslání zbraní na Ukrajinu a 78 % podpořilo zaslání finanční pomoci, podle průzkumu agentury Ipsos z března 2022. O dva roky později americká podpora Ukrajině výrazně poklesla, ale většina Američanů – 58 % – stále chce, aby jejich země posílala Ukrajině zbraně a peníze na pomoc v jejím válečném úsilí. Když se však ještě ponoříte do čísel, objeví se některé znepokojivé trendy – a ty běží v politickém duchu: Zatímco podpora mezi demokraty pro vyzbrojování Ukrajiny klesla za dva roky z 83 % na 75 %, mezi republikány klesla z 80 % v březnu 2022 na pouhých 45 % v únoru 2024,“ upozornil server.

Kyiv Independent v této souvislosti podotkl, že z řad republikánů kdysi vycházeli největší jestřábi americké zahraniční politiky. A dnes v největší možné míře zpochybňují nutnost pomáhat Ukrajině, i když se Rusko chová stejně agresivně.

‚„Právě teď je boj o Ukrajinu bojem o duši Republikánské strany a tuto duši zkorumpoval Donald Trump,“ řekl John Conway, ředitel strategie Republikánů pro Ukrajinu, pro Kyiv Independent.

Mezi jasné zastánce pomoci Ukrajině patřila republikánská prezidentská kandidátka Nikki Haleyová. A v primárkách byla na hlavu poražena.

Někteří z republikánů odmítání pomoci Ukrajině opírají svůj postoj o sílící multipolaritu světa, o rostoucí roli Číny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Válka nemusela být, mírová dohoda byla před podpisem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 03.04.2024 8:38:22
Ukrajina mohla být celistvá, jedinými podmínkami byla neutralita, nevstupovat do NATO a přestat vraždil Rusy na východě Ukrajiny. Vstupu Ukrajiny do EU nikdo nebránil. Kyjev se nepochopitelně rozhodl pro válku místo míru. Je to jejich rozhodnutí, není důvod zatahovat do konfliktu jiné země. Pomohli jsme humanitárně, ale podpora konfliktu, prodlužování války nedává smysl.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

21:50 Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

Nejsilnější vládní strana ztratila jeden europarlamentní mandát a vyšle do Bruselu tři poslance. Zaj…